logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Moldova, din Florida Italia PDF Imprimare Email
Scris de Sined   
Sâmbătă, 15 Mai 2010 11:01

BĂTrÂNii MOLDOVA FLORIDA NOI. Bogat, cu 500 €.

Ultimă instanţă a bătrânilor de Bel Paese , îngustă şi subţire de pensii din ce în ce costurile ridicate de trai, această ţară ar putea deveni centrul Europei şi în afara UE. Anchetă subliniază un frumos " Gazzettino . "Viaţa aici este ieftin şi acolo sunt fete frumoase," a glumit Enzo (nume de cod, cea reala nu a vrut să spună), Treviso, mai mică de 70 ani, dar mai mult de 60 ", cu pensia mea de o mie de euro I se bucure de ea, chiar si cumpara o casa. " Dupa ani de migraţie - sunt aproximativ un milion de moldoveni de peste hotare expatriaţi pentru a-şi caute norocul, aproximativ 150 de mii în Italia, mai mult sau mai puţin de cincizeci de mii în Veneto - ar putea inversa fluxul şi persoanelor în vârstă italian şi veneţian începe îngrijitorilor lor în ţara de "de origine o dată URSS. "Beneficiile sunt acolo pentru ambele. Ea ar putea arăta după bătrân şi copii, care a trebuit să plece pentru a merge la muncă în Italia - a spus ambasadorul italian în capitala Chişinău, Stefano De Leo -. Şi bătrînul ar trăi bine cu pensia, deoarece costul de trai aici este mult mai scăzută decât în Italia şi, mai ales, ritmul este mai natural, încă legată de anotimpuri. De acum suntem conştienţi de vreo douăzeci de cazuri, dar poate creşte chiar şi în următorii ani ", spune De Leo.

read in the original

Periferia desigur stil comune, Chişinăul nu este exact suburbiile bucolic de cladiri rezidentiale sunt întotdeauna acelaşi stil comunist, tramvaie electrice sărăcăcios, frig în timpul iernii. "Dar aici nu există trafic, iar oraşul este absolut sigur, oricine poate vedea acest lucru de mers pe jos pe strada pe timp de noapte", spune Don Cesare Lodeserto, un preot de la frontiera cu câteva fraze în urmă în Italia, care de 10 ani de plantare este stabilit în Republica Moldova şi cantine pentru copiii abandonaţi, fondat, de asemenea, un centru de la Tiraspol (capitala Republicii separatiste Transnistria), sosesc pentru a gestiona biroul de vize al ambasadei. Ei doresc să fie Florida a Europei, Republica Moldova? "Acest lucru ar putea deveni o insulă fericit să-şi petreacă ultimii ani într-un mult mai conectat la natura - ambasador a confirmat faptul că el a lucrat în Shkoder (Albania) şi Bagdad (Irak) - şi apoi există de securitate să continue să trăiască cu caregiver pe care aţi avut în Italia. Doar arată autosuffienza. De mii de € pe luna suficient? "Aici, salariul mediu este de 200 pe lună", spune el. "Un cetăţean străin poate rămâne 90 de zile pentru turism. Permisul de şedere este obţinută pentru căsătorie, studiu, ocuparea forţei de muncă, voluntariatul, afaceri ... "liste de Don Cesare, primul italiană pentru a obţine paşaport de Moldova, unul din puţini străini care pot merge în Transnistria. "Guvernul este studiază alte forme, cum ar fi resedinta de alegere: un pensionar are venituri care demonstrează auto-suficienţă pot sta. Atunci când" Dar de ce atât de mult dorinta de a emigra aici? Iarna este greu. Şi spitalele nu sunt cele mai bune. "E adevărat. Oameni mor în primul rând, speranţa de viaţă este de 60 de ani - care să confirme Don Cezar - dar vechi oamenii noştri sunt în creştere. Clima Moldovei place. "

Eluda birocraţia pentru a eluda barierele birocratice, atunci nu e vechiul sistem. "Acum sunt contractate cinci căsătorii între femei dintr-o săptămână aici şi italieni, limitele sunt extinse cu afecţiune", spune Don Cezar. De obicei, cu toate acestea, domn pic "mai în vârstă o doamnă. "Dragostea nu are varsta, dragostea nu are limite, dragoste povesti pe care de multe ori par a fi locul - spune proprietarul de Fundaţia Regina Pacis, care solicită toată lumea la masă în fiecare sâmbătă. Puţine Sgarro - sperăm că aceasta este o cale, o cale este ca cea a îngrijitorii mulţi care se întorc, luând italian vechi care au participat. Persoane care a decis să vin aicisă încheie existenţa sa. Nu multi vor creşte. " Scrie Gazzettino.

[Leggo.it]


blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.