logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Vize pentru România, obţinute mai rapid PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Marţi, 29 Iunie 2010 13:13

     România va deschide oficial, la începutul lunii iulie, două noi consulate generale din Republica Moldova, situate la Cahul şi la Bălţi. Noile reprezentanţe consulare au fost înfiinţate prin decretul prezidenţial semnat de preşedintele Traian Băsescu pe data de 2 noiembrie anul trecut. Ministerul Afacerilor Externe al României a făcut un considerabil efort financiar, logistic şi de resurse umane pentru a veni în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova care vor să obţină vize de intrare în România. Resursele au fost alocate şi vor fi distribuite peste Prut cu respectarea deciziilor politice de la Bucureşti privind reducerile de personal bugetar şi de cheltuieli bugetare. România a fost sprijinită de Uniunea Europeană în efortul financiar depus pentru deschiderea celor două consulate. Astfel, 90 % din cele două milioane de euro – care reprezintă achizţionarea sediilor şi doatarea lor – sunt suportate de programul Schengen. Cele două consulatele generale de la Cahul şi de la Bălţi vor soluţiona dosarele pentru obţinerea vizei dar pe cele pentru redobânirea cetăţeniei precum şi obţinerea de paşapoarte, acte notariale, înregistrarea actelor de stare civilă. La Consulatul General al României de la Cahul vor fi trimişi 12 funcţionari consulari, în timp ce la cel de la Bălţi vor merge nouă astfel de funcţionari. Prin deschiderea celor două reprezentanţe consulare, centrala diplomatică de la Bucureşti aşteaptă scăderea presiunii exercitate asupra Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Chişinău, unde sunt prelucrate zilnic în jur de 450 de vize, cu un vârf de 700 de vize pe zi, cu ocazia sărbătorilor şi a începerii şcolilor.

La Chişinău, personalul consular a fost serios redus ca urmare a măsurilor de austeritate bugetară impuse până în prezent. Consul general al României la Bălţi a fost numit diplomatul Dumitru-Nicanor Teculescu, care a deţinut o funcţie similară la Toronto în Canada. La Cahul a fost trimisă pe postul de consul general al României, Genţiana Şerbu, care a lucrat ca diplomat în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, cu sediul la Bruxelles. Pe data 20 octombrie 2009, România şi Republica Moldova au parafat Acordul privind micul trafic de frontieră, moment în care s-a anunţat acceptul autorităţilor de la Chişinău pentru deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi. Deschiderea de noi consulate româneşti în Republica Moldova a fost subiect de dispute aprinse între vechiul regim comunist de la Chişinău şi autorităţile de la Bucureşti. Iniţial, regimul autoritarist al comunistului Voronin îşi dăduse acordul pentru deschiderea celor două consulate româneşti. Ulterior, din raţiuni de ce ţineau de calcule electorale, comuniştii de la Chişinău şi-au retras avizul. A urmat o gravă tensionare a relaţiilor diplomatice bilaterale. Republica Moldova doreşte deschiderea unui consulat general la Iaşi, deziderat neîmplinit încă şi taxat ca atare de preşedintele României, Traian Băsescu. În cursul ultimei sale vizite la Iaşi, şeful statului român a taxat incapacitatea. Autorităţile române sunt încrezătoare că partea moldoveană îi va da tot sprijinul pentru rezolvarea celei mai spinoase probleme comune: eliminarea intermediarilor de pe lângă consulate, care, în noile condiţii tehnice de eliberare a vizelor nu-şi mai au rostul. Practic, cetăţenii moldoveni sunt păcăliţi de aceşt intermediari, pentru că noile sisteme de acordare a vizelor sunt unele care elimină şi cea mai mică suspiciune de corupţie. Solicitanţii de viză nu ştiu dinainte la ce ghişeu şi la ce funcţionar urmează să fie repartizaţi o dată intraţi în clădirea consulatului, repartizarea făcându-se aleatoriu pe baza unei oridni stabilite de un sistem informatic. Omul intră în consulat şi, de la un panou electronic ridică un bon pe care e înscris automat numărul ghişeului, care e stabilit de sistemul informatic. Deocamdată, vizele pentru România sunt gratuite şi dau dreptul doar la accesul pe teritoriul României. Din martie anul viitor, o dată cu aderarea la spaţiul Schengen, vizele vor fi unele cu plată ca în întreg sistemul unitar european aferent şi se vor supune criteriilor draconice bine cunoscute. Există însă şi un enorm avantaj: cetăţenii Republicii Moldova care vor obţine vizele Schengen vor putea ajunge de la Iaşi la Lisabona. Partea Română se aşteaptă şi la reacţii negative din partea celor care locuiesc în Transnistria, cărora nu le vor elibera vize, ca urmare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene.

 

cotidianul.ro


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Marţi, 29 Iunie 2010 13:29
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.