logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Arheologii au descoperit cea mai veche scriere PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Marţi, 13 Iulie 2010 09:25

   Tăbliţa este acoperită cu scriere cuneiformă şi se pare că făcea parte dintr-o scrisoare regală. Arheologii au descoperit în Ierusalim o bucată de lut inscripţionată, de acum 3.400 de ani. Aceasta este cea mai veche scriere descoperită în Oraşul Sfânt, spun cercetătorii.Fragmentul are doar 2/2,8 cm şi este acoperit cu scriere cuneiformă, cea mai timpurie formă de scris din întreaga lumea. Bucata de lut se pare că făcea parte din arhivele regale şi este o dovadă care arată importanţa Ierusalimului în Epoca de Bronz, aproximativ 1.400 de ani î.Hr., spune cercetătorii de la Universitatea Evreiască din Ierusalim.Tăbliţa a fost găsită de arheologi printre ruinele unui turn din cel de-al X-lea secol î.Hr. Cercetătorii cred că fragmentul ar putea face parte dintr-o "scrisoare" regală trimisă de regele din Canaan către faraonul egiptean Amenhotep IV (cunoscut mai bine drept Akhenaton), care au trăit în secolul al XIV-lea î.Hr. Tăbliţa vine din aceeaşi perioadă ca alte 380 de fragmente descoperite în situl egiptean El-Amama, unde se crede că erau arhivele lui Akhenaton. Cel mai vechi text din Ierusalim era considerat, până acum, cel din secolul al VIII-lea, descoperit în zona Shiloah.

cotidianul.ro


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Marţi, 13 Iulie 2010 09:48
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.