logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Ghimpu le-a multumit basarabenilor din diaspora pentru ajutorarea Basarabiei PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Joi, 22 Iulie 2010 20:36

   „Vă mulţumesc pentru că v-aţi asumat riscul de a pleca departe de casă şi de familie, pentru că graţie dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor noştri aflaţi peste hotare Republica Moldova mai trăieşte”, sunt cuvintele pe care le-a adresat preşedintele Mihai Ghimpu, basarabenilor din emigratie, în cadrul unei întâlniri cu cetăţenilor Republicii Moldova din Elveţia, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News. Mihai Ghimpu a ținut să menționeze că autoritățile nu vor reuși într-un timp foarte scurt să creeze condițiile pentru ca basarabenii plecați să revină acasă. „Fără reforme bine gândite şi fără investiţii străine, autorităţile din Republica Moldova nu vor reuşi să schimbe situaţia în bine în cel mai scurt timp, astfel încât să reveniţi în țară”, a menționat președintele.
Pe de altă parte, preşedintele a menționat că investitorii străini, imediat ce au aflat că în Republica Moldova vor avea loc alegeri, au decis stoparea proiectelor investiţionale pentru o perioada nedefinită, iar în funcţie de rezultatele alegerilor vor decide dacă vor relua investiţiile în economia Republicii Moldova.
Mihai Ghimpu a mai spus că, în pofida situației cu investițiile străine, Republica Moldova beneficiază de un sprijin fără precedent din partea instituţiilor europene în vederea depăşirii crizei economice şi a promovării reformelor democratice. „Dacă reformele erau promovate la timpul potrivit, atunci cetăţenii noştri lucrau pentru firme elveţiene, germane, italiene, dar în Republica Moldova şi nu departe de casă”, a mai spus Mihai Ghimpu.
Totodată, Mihai Ghimpu s-a referit şi la consecinţele inundaţiilor cu care se confruntă Republica Moldova. „Nu s-a reuşit depăşirea consecinţelor inundaţiilor din 2008 iar fosta guvernare nu a elaborat un mecanism funcţional de prevenire a acestora. Alianţa pentru Integrare Europeană lucrează intens, în acest sens, ca să facem faţă altor inundaţii, care reprezintă o provocare financiară pentru noi, deoarece deja vor trebui construite circa 800 de case pentru sinistraţi”, a precizat Preşedintele.
Basarabenii din Elvetia au declarat că împărtăşeşte durerea conaţionalilor rămaşi fără casă, dar şi fără rostul muncii de o viaţă, este cu sufletul alături de ei şi îi vor susţine prin colectarea unor ajutoare umanitare, precum şi transferarea unor mijloace financiare pe conturile deschise de autorităţile de la Chişinău.
La sfârșitul întâlnirii, preşedintele Mihai Ghimpu a dăruit Asociaţiei moldovenilor din Confederaţia Elveţiană o icoană cu Sfânta Paraschiva, care să-i ocrotească şi să-i îndrume spre fapte bune.
Preşedintele Mihai Ghimpu se află în Geneva în perioada 19-21 iulie, unde participă la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlament.

 rgnpress.ro


blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.