logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Fără comunişti, ne vom pune la cale o viaţă normală PDF Imprimare Email
Scris de Nina Gorincioi-Cadoppi   
Vineri, 19 Iunie 2009 17:09
De aproape trei luni, moldovenii de pretutindeni trăiesc zile tensionate, îngrijoraţi de toate evenimentele de acasă. Am aşteptat cu nerăbdare să aflăm ziua următorului scrutin. Din cele întâmplate, după ce am înţeles scenariile odioasei şi blestematei haite din anturajul dictatorului, ne-am pregătit psihologic: tartorul pune la cale lovitura cea din urmă.

Într-adevăr, planul său diabolic a fost să paralizeze ţara în ziua de vot, să împiedice ieşirea tineretului la scrutin, Voronin fiind sigur că vor merge să-i dea votul doar bătrânii zombaţi decenii la rând de ciuma comunistă, cei care se bucură de pachetele cu merinde pe care le repartizează din ajutoarele materiale venite din Occident soţia sa, Taisia, Victor Stepaniuc sau Iurie Roşca. Recent am avut o lună de vacanţă în Moldova şi am stat mai mult în satul meu de baştină din raionul Ungheni. Am avut ocazia să discut cu fiecare consătean - şi tânăr, şi bătrân. Toţi cunosc viziunile mele politice. După discuţii aprinse, înţelegeam că ei sunt dezinformaţi, nu cunosc evenimentele reale. Timp de zece zile, dialogul era la cuţite, luptam cu ideologia comunistă băgată în capul lor. Totuşi, încetul cu încetul, cei care mai au în suflet credinţă şi în cap materie cenuşie au început să înţeleagă cine-i om şi cine-i câine în jocurile politice de la noi.

 

Apropo, între timp organizasem sfinţirea fântânii, răstignirii şi a podului pe care le-am construit în centrul satului pentru această localitate, pentru consătenii mei. A venit tot satul. A fost prezent chiar şi preşedintele raionului, Ion Harea, şi noul (atunci) deputat în Parlament Anatol Arhiri. Dar a lipsit persoana care trebuia să vină în primul rând - Margareta Baban, primăriţa care, spunea lumea, a susţinut fraudarea alegerilor, care luptă cu trup şi suflet pentru ciuma roşie. Cum credeţi, de ce a lipsit de la acel eveniment? Se teme, ascunde ceva, are conştiinţa murdară, dar şi răspunderea pentru faptul că, în anul acesta, n-am putut ajuta material orice bătrân, cum făceam înainte la Paştele Blajinilor, ca oamenii să aibă măcar cu ce-şi ara pământul. Mă bucur că sătenii mei au înţeles că am fost şi voi fi mereu alături de ei - şi la bine, şi la greu. Am plecat împăcată de acasă: ştiu că am căpătat acolo noi adepţi şi susţinători ai idealurilor liberal-europene.

Evenimentele tragice din 7 aprilie au trezit şi mai mult sentimentul patriotic în inima fiecărei mame care lucrează în străinătate şi are copii acasă, chiar dacă unii dintre ei au fost maltrataţi de copoii regimului Voronin. În numele miilor de moldoveni care lucrează în străinătate, cerem CEC şi Guvernului Moldovei să mărească numărul cabinelor de vot la consulatele şi ambasadele din străinătate. Şi încă ceva: daţi dovadă de civilizaţie şi creaţi acolo condiţii sanitare igienice. La alegerile din 5 aprilie, aici, la peste 3000 de alegatori, am avut doar două cabine de vot. Ruşine pentru Consulatul Moldovei - nu era nici măcar un veceu mobil. Pentru sutele de mame gravide sau cu copii mici a fost o situaţie oribilă… În această campanie electorală, lupta va fi şi mai aprigă, şi mai vicleană din partea comuniştilor şi a lepădăturilor care nu se leapădă de ei. Dar sperăm că va veni o zi când comuniştii au să dispară de pe arena politică şi noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom încerca să ne punem la cale o viaţă normală.
 

Nina Gorincioi-Cadoppi,
Italia


blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.