logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Saturday 23rd of November 2024

Home
Programul-pilot de Atragere a Remitenţelor în Economie `PARE 1+1` PDF Imprimare Email
Scris de Darii Sined   
Marţi, 23 Noiembrie 2010 21:37

La Chişinău a fost lansat astăzi, oficial, Programul-pilot de Atragere a Remitenţelor în Economie ,,PARE 1+1” pentru anii 2010-2012.

Conferinţa de lansare a programului a fost inaugurată de către Ministerul Economiei şi Comerţului din Republica Moldova, care a fost condus de Vicepreşedintele Partidului Democrat di Moldova, dl Valeriu Lazăr.
 Lansarea programului pilot „PARE 1+1 a fost inspirata din practicile internaţionale şi ajustata la realitatea Republicii Moldova şi are drept obiectiv dezvoltarea afacerilor durabile cu impact atît economic cît şi social. Astfel, fiece leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul programului.
Programul în cauză reprezintă o provocare pentru Republica Moldova şi are în vizor sprijinirea migranţilor moldoveni de a se întoarce în ţară pentru a lansa afaceri proprii contribuind astfel la dezvoltarea economiei naţionale.
Programul-pilot de Atragere a Remitenţelor în Economie ,,PARE 1+1” pentru anii 2010-2012 este aprobat prin Hotarîrea de Guvern  nr. 972 din 18.10.2010. Lansarea acestuia este condiţionată de faptul că în Republica Moldova, actualmente, fiecare al doilea moldovean are cel puţin o rudă plecată la muncă peste hotare, iar 70% din lucrătorii migranţi intenţionează să se întoarcă acasă şi respectiv, 12% doresc să investească într-o afacere.
Grupul ţintă al PARE 1+1 sunt lucrătorii migranţi sau rudele de gradul întâi ai acestora, care dispun de o întreprindere în faza de lansare ori dezvoltare, cu un capital social integral privat şi vor putea obţine un grant pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor pe teritoriul R. Moldova. Programul este desfăşurat în baza regulii „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul PARE. Suma maximă a finanţării nerambursabile constituie 200 mii lei.
Programul-pilot se va desfăşura în 4 componente: Informare şi comunicare, Instruire şi suport antreprenorial, Finanţarea afacerilor / Regula 1+1, Monitorizare post-finanţare şi evaluare. Beneficiarii Programului vor avea posibilitatea de a participa la cursuri de instruire în domeniul antreprenorial, fiind asiguraţi cu materiale didactice şi consultative. Programul ,,PARE 1+1” tinde să faciliteze accesul la finanţare al migranţilor, contribuind totodată, la stimularea transferurilor băneşti pe căi oficiale, introducerea bunelor practici din statele gazdă ale migranţilor, crearea unei pârghii pentru introducerea inovaţiilor şi a know-how, dar în acelaşi timp, crearea locurilor de muncă şi soluţionarea altor aspecte de ordin social.
Ca rezultat Programul PARE 1+1 va contribui la sporirea volumului de investiţii în economia naţională, la crearea şi dezvoltarea micilor afaceri, inclusiv 70% în zonele rurale, micşorarea emigrării şi ratei şomajului, ceea ce va duce la îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. Instituţia responsabilă de implementarea, coordonarea şi monitorizarea activităţilor prevăzute în „PARE 1+1” este ODIMM. Organul care aprobă sau respinge cererile de finanţare ale solicitanţilor, supraveghează şi evaluează modul de desfăşurare a Programului-pilot este Comitetul de supraveghere.


Pentru mai multe detalii despre Programul PARE 1+1 puteţi accesa pagina oficială a Ministerului Economiei şi a Comerţului: www.mec.gov.md

Alexandru Baltag, Victor Manoli


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Marţi, 23 Noiembrie 2010 21:56
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.