logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
19 ani de la inceperea Razboiului din Transnistria PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Miercuri, 02 Martie 2011 15:56
   Ziua de 02 martie a fost proclamata de catre Parlamentul Republicii Moldova Ziua Memoriei eroilor cazuti in razboiul Transnistrian. Acum 19 ani, pe data de 2 martie 1992 cazacii din Transnistria au inceput un atac armat asupra locuitorilor satului Cocieri raionul Dubasari si au deschis asupra civililor focuri din masini blindate.
    In scurt timp conflictul a luat amploare si mii de oamen au luptat in Razboiull din Transnistria pentru integritatea tarii. Pentru ca in acea perioada Moldovei nu ii era permis sa detina armata proprie, Preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor rebele ripostind cu trupe de politisti. De cealalta parte, au luptat cazaci, voluntari rusi si ucraineni ajutaţi de trupele sovietice, reusind sa consolideze controlul peste cea mai mare parte din zona disputată. La 21 iulie 1992 autorităţile de la Chişinău şi cele de la Tiraspol au semnat un acord de încetare a focului. Datele oficiale arata ca la război au participat aproximativ 29 mii de persoane, dintre care 286 au decedat sau au fost date disparute, iar 284 au rămas invalizi.

blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.