logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home Știri Latest 5 Iunie -Ziua Mondială a Mediului
5 Iunie -Ziua Mondială a Mediului PDF Imprimare Email
Scris de Vasile G.   
Joi, 04 Iunie 2009 14:45

Salvam planetaZiua Mondială a Mediului Inconjurător se sărbătoreşte pe data de 5 iunie in mai bine de 100 de ţări. A fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentry celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stockholm şi reprezintă elemental cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite. Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un imbold pentru oamenii de pe tot Pămîntul de a acţiona împreună pentru păstrarea moştenirii naturale de care dispunem pentru generaţiile viitoare.Cea mai gravă şi mai actuală problemă care se ridică la etapa actuală este încălzirea climatică.  Astfel, concentraţia de bioxid de carbon din atmosferă este cea mai ridicată din ultimii 600.000 de ani iar ritmul in care aceasta creşte se accelerează. Schimbarea climatului se vede cel mai bine in zonele polare : zone îngheţate de secole se topesc mai repede decît a fost anticipat afectînd atît oamenii din regiune care depind de mediul din jurul lor nu doar pentru hrană ci şi pentru a-şi menţine identitatea culturală, cît şi animalele a căror habitat este ameninţat.

 

Dar problema nu se reduce la zona arctică. Toate regiunile planetei sunt interconectate. Polii afectează clima de pe întreg globul. Pe măsură ce gheaţa se topeşte nivelul mărilor şi oceanelor creşte, iar locuitorii insulelor şi oraselor de pe ţărmul acestora riscă să fie inundate. Fenomenele meteorologice extreme se multiplică.

Doar 2,5% din apa de pe planeta este apă dulce iar două treimi din aceasta se află stocată în gheţari şi la poli. Topirea acestora ridică probleme legate de rezervele de apă dulce din viitor. Pentru o treime din populaţia globului care trăieşte in zone afectate de secetă încălzirea globală înseamnă accentuarea deşertificării, insecuritate alimentară dar şi probleme de sănătate. De aceea ar trebui să ne pese tuturor de ceea ce se intîmplă cu gheaţa de la poli,
indiferent in ce parte a planetei ne aflăm, căci Pămîntul este un tot întreg.

Ce poate face oricine? Citeşte mai departe!


Ce poate face oricine?
· 1. Să meargă pe jos, cu bicicleta, cu rolele sau mijloacele de transport in comun in locul autoturismului propriu ;
·  2. Să nu arunce gunoaiele pe jos nici in oraşe, nici cînd sunt in mijlocul naturii ;
·  3. Să recicleze ceea ce se poate recicla : hîrtia, metalul, plasticul, sticla, bateriile ;
· 4. Să planteze un copac, sau să aiba grijă de plantuţa verde din ghiveci ;
· 5. Să economisească hîrtia. Se poate scrie/lista pe ambele feţe ale unei coli!
· 6. Să economisească energia electrică şi apa ;
· 7. Să înveţe un copil despre natura şi felul in care o poate proteja;
· 8. Să sprijine activitatea unei organizatii de protectia mediului, participînd ca voluntar;
· 9. Să practice o agricultură ecologică durabilă, fără pesticide;
· 10. Să aibă o atitudine de tolerare şi iubire faţă de ceea ce este verde şi viu în jur.


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Sâmbătă, 06 Iunie 2009 09:57
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.