logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home Știri Latest În căutarea vieții extraterestre în atmosfera pămîntului
În căutarea vieții extraterestre în atmosfera pămîntului PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Luni, 04 Octombrie 2010 22:18

     Viata de origine extraterestra ar putea fi prezenta la marginea atmosferei planetei noastre. Cel putin asa sustin oamenii de stiinta care vor lansa o misiune in care vor cauta bacterii care pot trai in acele conditii.
In aceasta saptamana, britanicii, in colaborare cu Agentia Spatiala Europeana, vor lansa un balon care contine instrumentele necesare cercetarii atmosferei. Sunt vizate bacteriile si microorganismele, dupa cum informeaza Daily Galaxy.
Ei cred ca e posibil ca unele microorganisme sa fie capabile sa supravietuiasca in conditii in care nivelul radiatiei este unul ridicat. De asemenea, temperatura este foarte scazuta, iar vacuumul spatial este aproape.
Cercetatorii presupun ca astfel de microorganisme ar fi fost aduse de asteroizi si comete din spatiu. Se mai spera ca vor fi descoperite noi tipuri de bacterii care au fost aruncate in atmosfera de eruptiile vulcanice.
Importanta acestor cercetari este legata si de originea vietii pe Pamant. Daca vor reusi sa captureze ceea ce si-au propus, atunci se va adauga un nou argument teoriei conform careia viata pe planeta noastra ar fi fost adusa din alta parte a Caii Lactee.
Clara Juanes-Vallejo, cea care conduce echipa de cercetatori de la Universitatea Cranfield, a declarat: "Exista teorii ca viata pe Pamant a venit din spatiu, iar, pentru ca acest lucru sa fie adevarat, trebuie sa stim ca viata poate exista in astfel de conditii din spatiu".
"Conditiile din stratosfera sunt extreme. Temperatura poate ajunge la -90 grade Celsius si totul este aproape de vacuum. De asemenea, nivelul radiatiei este foarte daunator. Daca aflam ca viata e posibila acolo, atunci ea e posibila pe Marte si pe asteroizi", a mai spus aceasta.
Misiunea se numeste CASS-E. Echipamentul a fost asamblat intr-un mediu steril, de obicei folosit pentru misiuni pe alte planete, cum ar fi Marte. Totul a fost bine sigilat pentru ca nicio bacterie de pe Pamant sa nu patrunda in interior.
Misunea va ajunge la o altitudine de peste 33 de km. Lansarea se va face la cercul arctic. Va fi prelevat aer, care va fi trecut printr-o serie de filtre care sa detecteze eventualele microorganisme. Totul va ajunge la sol pentru a fi analizat.
Alte teorii sustin ca viata pe Pamant ar fi fost adusa din alta parte a galaxiei de asteroizi si comete. Coliziunile au creat conditii neprielnice, insa acele bacterii ar fi supravietuit intr-un habitat subteran.Anul trecut, in Indonezia a avut loc o explozie care se crede ca a fost cauzata de un asteroid.
Unii oameni de stiinta cred ca aceste corpuri ceresti care se dezintegreaza in atmosfera lasa, totusi, in urma forme de viata.

ziare.com


blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.