logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Saturday 21st of September 2024

Home
In februarie, 72 de milioane de dolari trimisi acasa PDF Imprimare Email
Scris de Darii Sined   
Luni, 12 Aprilie 2010 11:38

Basarabenii plecati la munca in strainatate au inceput sa trimita tot mai multi bani rudelor de acasa. Datele Bancii Nationale de la Chisinau, arata ca in luna februarie au fost transferate prin banci 72 de milioane de dolari, cu 1,4 milioane mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, scrie stireazilei.md, preluata de Romanian Global News.

Expertii explica aceasta crestere prin depasirea crizei mondiale. Ei spun ca sute de moldoveni, care anul trecut si-au pierdut locurile de munca, acum au revenit pe santiere. Altii au inceput sa primeasca salarii mai mari, respectiv, si remitentele au crescut.

Un studiu sociologic arata ca muncitorii basarabeni, in special cei din Europa, au salarii medii de 1200 de Euro, dintre care 700 de Euro ii trimit acasa.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget si Finante de la Chisinau, Veaceslav Ionita, a declarat, pentru StireaZilei.md, ca exista deja un semnal de stabilizare a volumului de remitente in Republica Moldova. Acest lucru se explica prin cresterea economiei la nivel mondial.

"Cel mai important este ca aceste remitente au inceput sa-si schimbe forma, ceea ce inseamna ca si economia nationala isi revine. Cu alte cuvinte, banii trimisi acasa nu vor mai fi un instrument de atenuare a saraciei, ci unul de investitii. Un studiu arata ca moldovenii, dupa 5-6 ani de munca peste hotare, se intorc acasa si isi deschid o afacere, prin care creaza si cateva locuri de munca", a explicat Ionita.

Anul trecut, moldovenii au trimis acasa, prin intermediul bancilor comerciale, circa 1,2 miliarde de dolari. Nivelul record insa a fost atins in 2008 cand marimea remitentelor era de 1,66 miliarde de dolari.

rgnpress.ro


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Luni, 12 Aprilie 2010 11:54
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.