logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Saturday 23rd of November 2024

Home
Secretul "Mona Lisei" a fost descifrat PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Luni, 19 Iulie 2010 06:57

   Desi zambetul enigmatic este inca un mister, cercetatorii francezi au descoperit cateva secrete despre felul in care a fost pictata faimoasa opera a lui Leonardo da Vinci, "Mona Lisa". Cercetatorii au studiat sapte dintre operele lui Leonardo de la Muzeul Luvru, inclusiv Mona Lisa, si au analizat tehnica straturilor successive si foarte subtiri de vopsea, care confereau picturilor sale acea nota de mister. Specialistii de la Centrul pentru Cercetare si Restaurare de la Muzeul Frantei au descoperit ca da Vinci folosea pana la 30 de straturi de vopsea in picturile sale, pentru a obtine alternari subtile de lumina si umbra. Adunate, straturile aveau mai putin de 40 de micrometri, sau cam jumatate din grosimea unui fir de par, a declarat cercetatorul Philippe Walter, citat de Associated Press. Tehnica, numita "sfumato", ii permitea lui da Vinci sa creeze iluzia adancimii si a umbrei. Tehnica este cunoscuta, dar studiul asupra ei a fost limitat. Cercetatorii francezi au folosit o tehnica noninvaziva cu raze X pentru a studia straturile si compozitia lor chimica. Aparatul este atat de precis incat "putem acum sa aflam amestecul de pigmenti folosit de pictor pentru fiecare strat", a declarat Walter. Prin analiza mai multor picturi, specialistii au mai descoperit si ca da Vinci experimenta constant tehnici noi. Pentru realizarea picturii "Mona Lisa" el a folosit oxidul de mangan pentru umbre. In altele, a folosit cuprul.

ziare.com


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Luni, 19 Iulie 2010 07:16
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.