logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Estonia a trecut la euro PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Duminică, 02 Ianuarie 2011 10:08

    Estonii au început să folosească sâmbătă noua lor monedă, euro, adoptată la miezul nopţii, când au spus adio coroanei, simbol al succesului ţării lor după separarea de URSS, în urmă cu aproape 20 de ani. Chiar dacă pentru estoni coroana va rămâne un simbol al independenţei, majoritatea au sprijinit trecerea la moneda unică, în ciuda dificultăţilor pe care le cunoaşte euro din cauza crizei din Grecia şi Irlanda. Oamenii văd în euro în primul rând un obstacol în minus pentru călătoriile în străinătate. Sunt totuşi şi estoni care au fost împotriva adoptării monedei unice. "Estonia e ca un pasager care a luat ultimul bilet pe Titanic", spune unul dintre ei. De altfel, chiar premierul Andrus Ansip a spus că Estonia este acum cel mai sărac membru al Eurogrup şi va avea de făcut în continuare eforturi pentru a face faţă exigenţelor. Autorităţile au desfăşurat din timp o amplă campanie despre euro, pentru a nu exista probleme cu trecerea de la coroana estonă la moneda unică europeană. Chiar dacă înainte de sfârşitul anului a fost o afluenţă sporită la bănci, oamenii au întâmpinat trecerea la euro calmi, n-au existat cozi la bancomate, preferând plata cu cardul.
    Coroanele estone se vor putea preschimba în euro, fără comision, până la 30 iunie, la o rată de 15,64 de coroane la un euro. Şi vecinii finlandezi se bucură că estonii au trecut la euro, dar ştiu din experienţă că aceasta va duce la o creştere a preţurilor.
    Estonia este cea de-a 17 naţiune care adoptă moneda euro. "Intrarea Estoniei va însemna că peste 330 de milioane de europeni vor avea în buzunare monede şi bancnote de euro", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Este un semnal puternic al atractivităţii şi stabilităţii pe care euro îl aduce statelor membre ale Uniunii Europene", a mai spus preşedintele CE, într-un moment în care unii au început să se îndoiască de viabilitatea monedei europene. "Moneda unică va furniza un cadru stabil pentru economia estonă, care, împreună cu politicile fiscale şi macroeconimice vor crea baza pentru prosperitate economică", a spus vineri şi Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare.

gandul.info


blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.