logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home Știri Latest Valul de scumpiri ar putea alimenta din nou nostalgia societăţii după trecutul comunist
Valul de scumpiri ar putea alimenta din nou nostalgia societăţii după trecutul comunist PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Joi, 20 Ianuarie 2011 22:32

    Republica Moldova se confruntă cu un val de scumpiri fără precedent, care ar putea alimenta din nou nostalgia societăţii după trecutul comunist. Pericolul este amplificat şi de faptul că Alianţa de guvernare tăinuieşte anexele la Acordul de constituire a coaliţiei”, scrie presa germană.
    Potrivit Deutsche Welle, cetățenii moldoveni încep să fie nemulțumiți de faptul că liderii Alianței pentru Integrare Europeană 2 au făcut public acordul de constituire al AIE și care conţine principiile şi valorile care vor ghida alianţa, dar nu şi partajarea responsabilităţilor pe domenii.
    Odată cu aceasta, societatea este afectată de creşterea fără precedent a preţurilor la produse şi servicii. ”Or, alegerile parlamentare din 2001 din Republica Moldova, câştigate de comunişti, au demonstrat că în Moldova greutăţile alimentează nostalgia comunismului”, se menționează în articol.
    La începutul anului s-au scumpit cu 13% gazele naturale, cu patru zile în urmă petroliştii au scumpit carburanţii, iar peste două zile aceştia vor să mai mărească odată preţurile. Scumpirea benzinei şi motorinei şi creşterea tarifului la gaze vor determina o scumpire în lanţ la toate produsele. În Chişinău, preţul la energia termică pentru încălzirea unui apartament cu 2 camere depăşeşte 100 de euro în condiţiile în care venitul lunar al unui pensionar nu acoperă nici 70% din această sumă.
    În scurt timp se va scumpi hrişca, deoarece în 2010 Moldova importa acest produs din China cu 950 de dolari/tona, iar pentru anul 2011 preţul contractat este de 1400 de dolari/tona. Pastele făinoase deja s-au scumpit. Pentru a face faţă situaţiei, Guvernul a stopat exportul de zahăr, cartofi şi ceapă - aceste produse fiind redirecţionate pentru îndestularea pieţei interne.
    Valul de scumpiri, conspiraţiile politice şi suspiciunile de corupţie alimentate de fapte vizibile cum ar fi, de exemplu, reparaţia Procuraturii Municipale de către businessmani-prieteni ai noului şef al acestei instituţii, care este fratele unuia dintre liderii alianţei de guvernare, ar putea avea consecinţe dramatice pentru democraţia moldovenească în cazul unui eventual exerciţiu electoral.

unimedia.md


blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.