logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Thursday 19th of September 2024

Home Știri Latest Despre “scoaterea din tufari“ a poliției, în R.Moldova
Despre “scoaterea din tufari“ a poliției, în R.Moldova PDF Drucken E-Mail
Geschrieben von: Dinu Manole   
Samstag, den 13. April 2013 um 20:49 Uhr

Recent, în mass-media din republică s-a vorbit mult despre reforma poliției. Apogeul l-a atins inzestrarea plutoanelor de patrulare cu 80 unitați de transport noi, super dotate cu o valoare aproximativă de 90 mln. lei. Autoturismele au fost luate in leasing, care urmeaza sa fie amortizat timp de trei ani.
Atit de frumoase au fost interviurile, acordate de catere unii funcționari ai M.A.I. , incit daca nu aș fi conoscut ”realitatea moldovenească“, puteam crede că se vorbește despre o țară cu democrație veritabilă. S-a vorbit cu atita lux de amanunte, despre dotarea echipajelor(veste antiglont, caști, in exterior benzi rreflectorizante etc. )mai ceva ca in occident, totul pentru a imbunatați condițiile vitrege, in care activeaza collaboratori M.A.I. , dar si pentru a produce un salt de calitate in prestarea serviciului din partea acestora. Scopul fundamental, insa era “de a scoate din tufari” echipajele de poliție.
Pina aici toate bune si frumoase. Laudabila ideia trasformarti organului de poliție din unul punitiv de tip comunist, in unul preventiv, dupa cum ar trebui sa fie intr-o țara democratică. Numai ca surpriza adevarata urma sa fie anunțata. Așa ca printre altele, in toate stirile, cu o ultima fraza, se anunța, că in tară v-or activa doua “echipaje fantomă” - fara girofaruri si semne distinctive, care v-or depista automobiliștii ce v-or incalca regulile de circulație.

Aici, mie ca simplu cetatean si contribuabil, mi-au aparut dubii si o serie de intrebari. De ce in R. Moldova , unde fiecare al doilea este avocat, analist politic sau expert în ale politicii, niciunul nu ridică intrebarea despre legalitatea acestor echipaje?Cum pot sa se laude cu atita nerușinare despre intenția de a scoate poliția din tufari, cind cu un gest similar o baga in iarbă?In occident, cetateanul are posibilitatea de a verifica plasarea echipajelor de politie, printrun singur clic pe situl ministerului de interne, iar in cazul radarelor fixe este atenționat. și atunci o alta intrebare ar fi: ”De ce in R. Moldova cind se încearcă a copia democrațiile occidentale, statul i-a ceiia ce îi prieste si mai putin ce îi convine cetateanului?” Oare statul nu suntem noi?

Desele controale, la care sunt supusi automobilistii, dau senzatia unui regim dictatorial. De ce nimeni nu i-a masuri cu cersetorii de la semafoare, daca tot sunt pusi sa faca ordine pe strazi?Timp de 14 ani de sedere cu trai permanent in Italia, mi-au fost verificate actele(atentie actele si nu automobilul sau continutul lui) de 7 ori, pe cind la noi acasa, in Moldova, daca esti mai putin norocos, pe traseele Albita-Chisinau, Ungheni-Chisinau poti fi oprit si de trei ori in aceiasi zi, spun din proprie experienă. Care este sensul acestor controale?
Si acum intorcindu-mă la acele doua echinaje fantomă. Cu aparatajul de care dispun si transferul datelor in timp real la centrul operativ, devin o veritabilă fabrică de facut bani. In acest caz leasingul de 90 mln. lei poate fi amortizat leger si in citeva luni, pe spatele contribuabilului…. natural.
Domnilor funcționari de orice rang nu ne mai țineti de proști. Nu mai merge cu promisiuni, cu laude. Sunteți toti fii aceleiasi Mame-Uniunea Sovietică. Toți va faceți interesele personale si va doare in cot de omul simplu. Unica chestie buna pe care ați putea-o face, luind in consideratie ca in ultimul timp la elite se evidentiaza instinctele primordiale, vinatul devenind un hobby, organizați cit mai des vinatorii domnesti. Dar nu uitati sa invitați elita politica. De erorile voastre vinatoresti(nici macar la asta nu se pricep) ar avea de cistigat o intraga țară. Domnul sa va ajute!

Manole Dinu.


blog comments powered by Disqus
Zuletzt aktualisiert am Samstag, den 13. April 2013 um 20:59 Uhr
 


Powered by great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.