logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Romania acordă R. Moldova un credit nerambursabil în valoare de 100 mil. euro PDF Imprimare Email
Scris de CodruBot   
Marţi, 27 Aprilie 2010 20:30

Documentul prin care Romania va acorda 100 mil. euro R. Moldova sub forma unui ajutor financiar nerambursabil a fost semnat oficial ieri la Palatul Cotroceni. Prima transa, de 25 mil. euro, trebuie platita pana la sfarsitul acestui an. Potrivit intelegerii bilaterale, fondurile sunt destinate finantarii unor proiecte in domeniul infra­struc­turii si educatiei.

Cabinetul Boc nu a spus pana in prezent de unde vor fi luati acesti bani, in con­ditiile in care Bugetul de stat pe 2010 este unul de criza, iar prim-ministrul vorbeste despre economisirea banului public. Initial, se vehicula varianta in care suma sa fie luata  din fondul de rezerva aflat la dispozitia premierului. „Ministerul Finan­telor trebuie sa gaseasca solutii, pentru ca nu se pune pro­blema ca un acord semnat cu un alt stat sa nu fie respectat”, a declarat ieri pentru „Financiarul” Andreea Paul-Vass. Alte doua milioane de euro vor merge ca­tre Chisinau prin intermediul MAE in cadrul pro­gra­mului de asistenta sociala pentru dezvoltare.

Ajutorul nerambursabil a fost anuntat, in premiera, de catre presedintele Basescu la finele lunii ianuarie, cu ocazia vizitei la Chisinau. Cu acelasi prilej, seful statului a multumit cetatenilor moldoveni care l-au ajutat sa castige un al doilea mandat la Cotroceni. Este cunoscut faptul ca, la alegerile prezidentiale din noiembrie 2009, Traian Basescu a obtinut in Republica Moldova peste 90% dintre voturile valabil exprimate, insemnand aproximativ 8.000 de voturi in primul tur de scrutin, respectiv peste 11.500 voturi in al doilea tur de scrutin.

Presedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, prezent la Bucuresti intr-o vizita de doua zile, a multumit ieri statului roman pentru ajutorul financiar primit. Tot ieri, cei doi sefi de stat au semnat un acord care vizeaza cresterea numarului de burse (de la 2.150 la 5.000) acordate de statul roman studentilor moldoveni. In privinta regimului de vize, Mihai Ghimpu a aratat ca, in conditiile in care din 2011 Romania va adera la spatiul Schengen, „ar fi bine sa extindem termenul de valabilitate a vizelor pana la cinci ani pentru toti cetatenii din Moldova”.

In plus, oficialul de la Chisinau a propus si „excluderea dovezii de posesie a 500 de euro si scutirea de invitatie notariala obligatorie”. Relansarea relatiilor economice, dar si infiin­tarea unei Camere de Comert romano-moldoveana sunt, de asemenea, propuneri avansate de seful statului moldovean. De la Cotroceni, acesta a primit promisiunea ca toate doleantele „vor fi tratate cu maxima atentie si cu dorinta de a raspunde pozitiv”.

Moldova cere Rusiei daune de 27,8 mld. dolari

Comisia speciala creata in Republica Moldova pentru studierea anilor de ocupatie sovietica a calculat ca despagu­birile pe care Moscova trebuie sa le achite pentru daune se ridica la 27,8 mld. $. Co­mentand aceasta concluzie, presedintele Mihai Ghimpu a declarat ca „avem nevoie de acesti bani. Iar daca e vorba de miliarde, cu atat mai bine”. (S.D.)

[ financiarul.com ]


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Marţi, 27 Aprilie 2010 20:37
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.