logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Saturday 23rd of November 2024

Home
Alegerile parlamentare din R. Moldova vor fi monitorizate de catre 200 reprezentanti OSCE PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Marţi, 26 Octombrie 2010 08:33

   Peste 200 de reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) vor monitoriza alegerile parlamentare din R.Moldova, 32 de experti incepand de luni sa urmareasca desfasurarea campaniei electorale, a declarat un oficial al organizatiei, citat de Itar-Tass in pagina online.
    Cei 200 de experti vor sosi in tara in ziua alegerilor, la 28 noiembrie, pentru a observa procesul votarii si numararea voturilor, a precizat Peter Eicher, seful Misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor in Republica Moldova. In prima luna dupa alegeri, OSCE va prezenta doua rapoarte preliminare, iar raportul final va fi dat publicitatii la 28 ianuarie, a adaugat Eicher.
    El a spus ca aceste alegeri sunt foarte importante, vizand solutionarea crizei politice din tara. In plus
, scrutinul va fi organizat dupa noi reguli, prevazute de Codul Electoral amendat. Seful Misiunii a subliniat ca observatorii OSCE vor monitoriza indeaproape procesul electoral.
    Acesta este al treilea rand de alegeri parlamentare din Republica Moldova organizate in ultimii doi ani, dupa ce deputatii au esuat sa aleaga seful statului cu trei cincimi din numarul deputatilor (61 din 100). Schimbarea puterii nu a influentat situatia. Atunci cand deputatii comunisti au votat pentru presedinte, opozitia a boicotat alegerea, iar rolurile s-au inversat dupa repetarea alegerilor parlamentare, situatia ramanand aceeasi.
    Coalitia partidelor liberale a scazut pragul electoral de la cinci la patru la suta, dupa ce a ajuns la putere, permitand din nou
formarea de coalitii electorale, chiar daca partidele din alianta vor participa la alegeri pe cont propriu. De asemenea, s-a renuntat la sistemul de distribuire proportionala a mandatelor partidelor care nu au trecut de pragul electoral. Acest lucru inseamna ca va fi utilizat principiul paritatii, mandatele urmand sa fie distribuite egal intre factiuni, indiferent de numarul de voturi obtinute. (Mediafax)

ziaruldeiasi.ro


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Marţi, 26 Octombrie 2010 08:50
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.