logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Saturday 23rd of November 2024

Home
Exploziile solare pot aduce haos pe pămînt PDF Imprimare Email
Scris de Natascia   
Duminică, 20 Februarie 2011 14:49

    Explozia solara de luni, 14 februarie, a generat un val de ingrijoare in intreaga lume. Aceasta noua demonstratie de forta a Soarelui este vazuta de cercetatori ca un semnal de alarma, ce ne aduce aminte cat de fragila este omenirea, in fata marilor evenimente cosmice.
    Cea mai puternica furtuna solara care ne-a afectat a avut loc in 1859. Ea a distrus firele de telegraf si a provocat incendii in America de Nord si Europa, informeaza Space. Locuitorii planetei au avut de suferit si din cauza exploziei solare produse in aceasta saptamana. Deocamdata, doar comunicatiile radio si transmisiile prin satelit au avut de suferit, dar viitorul ne-ar putea rezerva si surprize neplacute. Ea ne-a aratat de ce este in stare Soarele. Consecintele ar putea fi dezastruoase, in viitor, intr-o lume care se bazeaza tot mai mult pe tehnologie. Pagubele financiare si omenesti pot fi majore. Se asteapta ca, in urmatorii ani, sa mai avem parte de asemenea experiente. Nu se poate determina cu precizie daca ne putem astepta la o explozie si mai mare, dar nici nu suntem feriti de ea. Cert este ca Soarele s-a trezit dintr-o letargie in care intrase, in ciclul lui de 11 ani. In ultimele luni s-a observat o crestere a activitatii solare.
    Aceste explozii reprezinta eruptii intense de radiatie, care trimit unde de fotoni spre Pamant. Intensitatea lor este clasificata in trei categorii: Clasa C, Clasa M si Clasa X, cea din urma fiind cea mai puternica. Explozia din 14 februarie a fost din clasa X2.2. Alte tipuri de furtuni solare sunt cunoscute drept ejectii de masa coronala. Acestea erup de la suprafata Soarelui si trimit particule catre Pamant. Ambele tipuri isi au originea in atmosfera exterioara a Soarelui.
    Ele pot influenta viata pa Pamant. Comunicatiile prin satelit pot fi intrerupte timp de cateva minute sau chiar ore intregi. Intr-un interval de opt minute de la producerea lor, efectele exploziilor solare ajung pe Pamant. Acesta este timpul de care lumina are nevoie pentru a calatori de la Soare la Pamant. Mai periculoase sunt ejectiile puternice de masa coronala. Ele ajung in cateva zile la noi, interfereaza cu campul magnetic al planetei si provoaca furtuni geomagnetice puternice pe Pamant. Astfel de evenimente majore pot intrerupe alimentarea cu energie electrica pentru un interval care poate dura multe zile si afecteaza comunicatiile. NASA a trimis in 2010 o misiune in spatiu pentru a ne avertiza in privinta evenimentelor solare majore. Explozia din 14 februarie a fost insotita si de o ejectie de masa coronala. In comparatie cu cea de acum, explozia din 1859 ar fi fost, sustin specialistii, de 30 de ori mai puternica, iar efectele au fost foarte neplacute pentru Pamant.
    Daca o asemenea explozie majora precum cea din 1859 s-ar produce acum, efectele ar fi mult mai grave. Totul este mult mai dezvoltat decat atunci si ar avea loc, probabil, o reactie in lant. Lumea intreaga ar fi cuprinsa de haos. Perioada necesara pentru restabilirea ordinii pe Pamant ar fi de zece ani, sustin specialistii. S-ar putea ca varful activitatii solare sa fie atins in 2013 sau 2014, sustine Bob Rutledge, de la un centru american de specialitate. In ciclul sau de 11 ani, Soarele a fost destul de linistit pana acum, in comparatie cu maximul atins in ciclurile precedente.

ziare.com

 


blog comments powered by Disqus
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.