logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Friday 20th of September 2024

Home
Sănătatea ta PDF Imprimare Email
Scris de Gaviuc Vasile   
Luni, 17 August 2009 14:22

  În această lume a globalizării, atunci cînd fluxul de informaţii, bunuri şi persoane devine tot mai intens, ne implicăm mereu emoţional şi fizic în elucidarea şi soluţionarea problemelor cotidiene, dar, cîteodată, uităm de cea mai scumpă bogăţie de care dispunem şi pe care sîntem dispuşi să dăm toţi banii din lume atunci cînd ne îmbolnăvim - sănătatea.Mangiare sano Cea mai eficientă armă pentru a păstra sănătatea, în special să sporim imunitatea corpurilor noastre şi aşa slăbite de atacul emoţiilor negative din timpul zilei, este prevenţia. Însă pentru a aplica prevenţia (prevenirea apariţiei afecţiunilor de orice gen) este necesar să cunoaştem metodele, procedeele şi mijloacele de referinţă care sint atît de diverse în surse informaţionale atît de răspîndite încît este dificil de a constata care dintre acestea este mai eficientă.

Reieşind din acest context, am hotărît să public o serie de articole care să cuprindă sfaturi proprii simple sistematizate după ani de informări şi comparări care să vă ajute să fiţi mai sănătoşi.

Dat fiind faptul că cea mai răspîndită hrană de pe Pămînt, produsă de cîteva mii de ani, este pîinea, anume aceasta este subiectul de care mă voi ocupa în acest articol.

Ce este mai bună: pîinea albă sau cea integrală (numită şi neagră)? Este o întrebare care a frămîntat minţile multor specialişti. Se ştie că pîinea albă este preparată din făina care rezultă după separarea substanţei albe, numită amidon, de coaja grîului(tărîţe). În acest caz, această pîine albă nu conţin proteine şi substanţe utile doarece ele au rămas în tărîţe, iar cu amidonul, care este modificat sub influenţa căldurii în timpul coacerii, omul nu se poate dezvolta normal. Cea mai recomandabilă pîine este cea neagră care este mai sănătoasă. Recomand moldovenilor din străinătate de a procura pîine neagră de la producătorii locali din tările respective, acei fiermieri care au minibrutării ce vă poate confirma prin certificatul de origine şi de calitate, superioritatea pîinii integrale faţă de cea albă.

Atenţie:

  1. se recomandă cel mult două felii de pîine la o masă pe zi care se amestecă îndelung;
  2. cînd se consumă produse de genul spaghetelor, mîncăruri făcute cu cartofi, pîine nu se mănîncă;
  3. la mîncărurile specificate la pct. doi se recomandă a se consuma (după dorinţă) produsul tradiţional moldovenesc - mămăliga, care are un şir de caracteristici benefice prin compoziţia sa;
  4. pentru persoanele care s-au învăţat cu pîinea albă, recomand să fiarbă 100 gr. de apă şi să toarnă peste două linguri de tărîţe care se ţine aşa 12 ore după care se bea. Este un bun hrănitor şi revigorant al organismului.

Să fiţi sănătoşi!


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Marţi, 18 August 2009 11:05
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.