logo
Italian - ItalyRomână (România)Russian (CIS)Ukrainian (Ukraine)Português (pt-PT)Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)简体中文(中国)English (United Kingdom)

Saturday 21st of September 2024

Home
Despre pericolul numit „ ora de vară” PDF Imprimare Email
Scris de Vasile   
Luni, 29 Martie 2010 14:31

   Ora de vară a fost întrodusă prima dată în anul 1932 avînd o perioadă cuprinsă între 22 mai - 2 octombrie, fiind aplicată pînă în anul 1941. Între 1941 și 1978, ora de vară nu a fost luată în considerație. Ea a fost reîntrodusă în 1979, iar de atunci pînă în 1996 s-a trecut la ora de vară în ultima duminică a lui martie și la ora de iarnă în ultima duminică a lui septembrie. După 1997, se trece la ora de vară la ora 1 GMT din ultima duminică a lui martie (după 22 martie) și la ora de iarnă la ora 1 GMT din ultima duminică de octombrie. Nu toate țările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de țări din întreaga lume.

   Din punct de vedere personal, consider că „ora de vară” este o aberație tehnologică care robotizează omul. Motivul invocat, precum că se vor economisi resursele energetice, este combătut de concluzii științifice care precizează că în acest răstimp al „orei de vară” se economisește doar 2% (!) din eficiența energetică totală. Ora de vară este dușmanul sănătății noastre din mai multe cauze:

   - se perturbează ceasul biologic al omului, în special relația veghe-somn;

   - se acutizează bolile cardiovasculare în legătură cu dereglarea relației veghe-somn;

   - dat fiind faptul că între orele 21:10 - 21:30 se înnoptează, omul se alimentează și se culcă mai tîrziu (datorită ocupațiilor cotidiene), fapt ce conduc la boli digestive.

   Fiecare persoană are „propriul ceas biologic” care are legătură cu ceasul Cosmic și se pune întrebarea că, de ce din 205 state ale lumii, doar 70 aplică acest sistem? Mai degrabă guvernele acestor țări duc campanii de manipulare, jucîndu-se cu sănătatea oamenilor și e păcat că Moldova a nimerit în acest laț... Apropo, în mass-media rusă, circula o știre precum că ora de vară nu va fi aplicată, deoarece nu are rost și este în dezavantajul cetățenilor, dar se pare că a rămas doar o intenție. Sper mult ca pe viitor să existe o voință publică care să elucideze acest pericol și, în consecință, ora de vară să fie abolită.


blog comments powered by Disqus
Ultima actualizare în Luni, 29 Martie 2010 18:40
 


Motorizat de great Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS. Creative Commons License
Content of www.codru.eu by Codru.eu is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported License.